Practice Set for Oracle Autonomous Database Cloud Specialist (1Z0-931)






Oracle Autonomous Database Cloud Specialist 



Due to COVID – 19 and lock-down the life has been changed a lot, and most of IT professionals shifted office to home. No doubt, the situation is a bit worse, but in this duration we can utilize this pandemic time interval by upskilling ourselves. Recently, Oracle had provided free learning as well free earning certificate(s). Even I utilized this platform and accomplished a couple of certificates, one of them is 1Z0-931-20, i.e. Oracle Autonomous Database Cloud 2020 Specialist

Certainly, the continuous engagement and hands on activities make anyone better. In fact, the practical approach is always best, but sometimes we lack the theoretical scenario and that play a hurdle to achieve the certification path.

In this series, I encountered similar types of issues once decided to pursue the 1Z0-931-20 course but succeed to accomplish the certificate. Considering a practice environment, I prepared a set of questionnaires precisely for the Oracle Autonomous Database exam.

Practice Set 


Go through the following specific practice set containing the precise question and try to opt the correct answer. I have included a couple of questions here since entire list (65 +) is not feasible to post over the blog. If you required then please drop your email id in the comment box, I'll try to share the practice sets.

1. What are two advantages of using Data Pump to migrate your Oracle Databases to Autonomous Database? (Choose two.)
  1. Data Pump can exclude migration of objects like indexes and materialized views that are not needed by Autonomous Database.
  2. Data Pump is platform independent - it can migrate Oracle Databases running on any platform.
  3. Data Pump is faster to migrate database than using RMAN.
  4. Data Pump creates the tablespaces used by your Autonomous Database.


[Answer – 1 & 2]

2. The default eight-day retention period for Autonomous Database performance data can be modified using which DBMS_WORKLOAD_REPOSITORY subprogram procedure?
  1. UPDATE_OBJECT_INFO
  2. MODIFY_SNAPSHOT_SETTINGS
  3. CREATE_BASELINE_TEMPLATE
  4. MODIFY_BASELINE_WINDOW_SIZE

[Answer – 2]

3. Which task is NOT automatically performed by the Oracle Autonomous Database?
  1. Backing up the database.
  2. Mask your sensitive data.
  3. Patching the database.
  4. Automatically optimize the workload.

[Answer – 2]

4. Which three statements are true about procedures in the DBMS_CLOUD package? (Choose three.)
  1. The DBMS_CLOUD.PUT_OBJECT procedure copies a file from Cloud Object Storage to the Autonomous Data Warehouse.
  2. The DBMS_CLOUD.CREATE_CREDENTIAL procedure stores Cloud Object Storage credentials in the Autonomous Data Warehouse database.
  3. The DBMS_CLOUD.VALIDATE_EXTERNAL_TABLE procedure validates the source files for an external table, generates log information, and stores the rows that do not match the format options specified for the external table in a badfile table on Autonomous Data Warehouse.
  4. The DBMS_CLOUD.DELETE_FILE procedure removes the credentials file from the Autonomous Data Warehouse database.
  5. The DBMS_CLOUD.CREATE_EXTERNAL_TABLE procedure creates an external table on files in the cloud. You can run queries on external data from the Autonomous Data Warehouse.

[Answer – 2, 3 & 5]

5. Which of these database features is NOT part of the Autonomous Database?
  1. Online Indexing
  2. Flashback Database
  3. Real Application Clusters (RAC)
  4. Java in the Database

[Answer – 4]

6. Which two statements are true with regards to Oracle Data Sync? (Choose two.)
  1. Data Sync can connect to any jdbc compatible source like MongoDB, RedShift and Sybase.
  2. Data Sync can use a normal OCI (thick) client connection to connect to an Oracle database.
  3. Data Sync can load your data in parallel in order to speed up the loading process.
  4. Data Sync has default drivers available that supported loading data from DB2, Microsoft SQL Server, MySQL and Teradata.

[Answer – 1 & 3]

7. Which statement is false about Autonomous Database Oracle Client Credentials (Wallets)?
  1. In addition to the Oracle Client Credential Wallet, a user must have a username and password in order to connect to the Autonomous Database.
  2. The Oracle Client Credential file is downloaded as a ZIP file.
  3. The Wallet for the Autonomous Database is the same as the Transparent Data Encryption (TDE) wallet.
  4. You MUST have an Oracle Client Credential Wallet in order to connect to the Autonomous Database.

[Answer – 3]

8. What is the predefined role that exists in Autonomous Database that includes common privileges that are used by a Data Warehouse developer?
  1. ADBDEV
  2. ADMIN
  3. DWROLE
  4. ADWC

[Answer – 3]

9. Which two system privileges does a user need to create analytic views? (Choose two.)
  1. CREATE ANALYTIC MEASURE
  2. CREATE ANALYTIC LEVEL
  3. CREATE ANALYTIC HIERARCHY
  4. CREATE ANALYTIC VIEW
  5. CREATE ATTRIBUTE DIMENSION

[Answer – 4 & 5]

10. What are three methods to load data into the Autonomous Database? (Choose three.)
  1. Oracle GoldenGate
  2. Transportable Tablespace
  3. RMAN Restore
  4. Oracle Data Pump
  5. SQL*Loader

[Answer – 1, 4 & 5]

11. While Autonomous Transaction Processing and Autonomous Data Warehouse use the same Oracle database, which statement is true about the workloads?
  1. Autonomous Transaction Processing memory usage optimizes workloads for parallel joins and aggregations.
  2. Autonomous Data Warehouse workloads are optimized for mixed workloads.
  3. Autonomous Transaction Processing workloads are optimized for data warehouse, data mart, and data lake.
  4. Data that is bulk loaded, by default, uses the row format in Autonomous Transaction Processing where Autonomous Data Warehouse data format is columnar.

[Answer – 4]

12. When scaling OCPUs in Autonomous Database, which statement is true in regards to active transactions?
  1. Active transactions continue running unaffected.
  2. Active transactions are paused.
  3. Scaling cannot happen while there are active transactions in the database.
  4. Active transactions are terminated and rolled back.

[Answer – 1]

13. Which three statements are correct when the Autonomous Database is stopped? (Choose three.)
  1. A.User with DWROLE can still access the database.
  2. B.Tools are no longer able to connect to a stopped instance.
  3. C.CPU billing is halted based on full-hour cycles of usage.
  4. D.In-flight transactions and queries are stopped.

[Answer – 2, 3 & 4]

14. Which two are correct actions to take in order to Download the Autonomous Database Credentials? (Choose two.)
  1. Click on the Autonomous Data Warehouse in the menu, click a database name, then Choose DB Connection button, then Download the Wallet.
  2. Click on the Autonomous Data Warehouse section, pick a database, then Choose Actions, then Download the Wallet.
  3. Find the Service Console for your Autonomous Database, then pick Administration, then Download the Client Credentials (Wallet).
  4. Click on the Object Storage and find your Autonomous Bucket and Download the Wallet Credentials. 
  5. Click the Compute section of the menu, then choose Instance Configurations, then Download Wallet.

[Answer – 1 & 3]

15. How many pre-defined service names are configured in tnsnames.ora for a single Autonomous Transaction Processing database instance, and what are they called?
  1. Two. They are called ATP and ADW.
  2. None. There are no pre-defined service names in tnsnames.ora.
  3. Three. They are called high, medium and low.
  4. Five. They are called tpurgent, tp, high, medium and low.

[Answer – 4]

16. If you need to connect to Autonomous Data Warehouse (ADW) using Java Database Connectivity (JDBC) via an HTTP proxy, where do you set the proxy details?
  1. tnsnames.ora
  2. keystore.jks
  3. sqlnet.ora
  4. cwallet.sso
  5. ojdbc.properties

[Answer – 1]

17. Your customer receives information in various formats like .csv files from their suppliers. The business user would like to collect all of this information and store it in a ATP environment. The Oracle adviser recommends to use Oracle Data Sync for this.
Which statement is true regarding Oracle Data Sync?
  1. Data Sync can only load files into tables (insert-only), the customer has to write the additional code.
  2. Data Sync can not transform your data while loading it into the destination table.
  3. Data Sync can load a combination of data source, such as .csv, .xlsx and Oracle relational files.
  4. Data Sync can only load data from one source into one destination table.

[Answer – 3]

18. The 3rd party application that your customer wants to migrate to Autonomous Database (ADB) has some specific demands like tablespace names, usemames and init.ora parameters. The decision was made to adhere to the suggested migration method using an instant client and the datapump version that was suggested (and came with it).
Which statement is true about the migration of the application's database success?
  1. The migration can be technically a success but the 3-rd party vendor needs to support the result.
  2. The suggested datapump version will create an alias for non-standard tablespace names so the migration is successful.
  3. The tablespace names will result in a blocking error during datapump import because of ADB limitations.
  4. The migration can be a success, both technically and functional due to datapump enhancements.

[Answer – 3]

19. A customer wants to migrate to Autonomous Database (ADB) but only allows for a very small window of downtime. Golden Gate was advised to be used during the migration. For maximum reassurance of their end-users, the customer also would like to use Golden Gate as a fall-back scenario for the first 6 months after the migration. If customers complain, the on-premise data can be synchronised with the ADB Instance for a switch back.
Which statement about the migration using Golden Gate is correct?
  1. Migration to ADB is not possible using Golden Gate because the apply-process cannot be installed on ADB.
  2. Only the migration to ADB is possible from an on-premise installation of Golden Gate.
  3. Golden Gate on premise is not certified with ADB because Golden Gate Cloud Service exists for this.
  4. The fallback scenario is not possible using Golden Gate because the capture-process cannot be installed on ADB.
  5. The described scenario is correct, can be used for migration and fallback scenarios.

[Answer – 4]

20. Which statement is true regarding database client credentials file required to connect to your Autonomous Database?
  1. Place the credential files on a share drive that all users can use to connect to the database.
  2. The Transparent Data Encryption (TDE) wallet can be used for your client credentials to connect to your database.
  3. Store credential files in a secure location and share the files only with authorized users to prevent unauthorized access to the database.
  4. When you share the credential files with authorized users, mail the wallet password and the file in the same email.

[Answer – 3]

21. In which way can a SQL Developer help you test your data loading scenario to Autonomous Database (ADB)?
  1. In the TEST phase of the wizard, a subset of accepted records is displayed based on your definition.
  2. In the TEST phase of the wizard a list is generated containing the records that would be rejected during import.
  3. In the Column Definition Phase, the system cross-references with the file-contents and shows the conflicts with the definition.
  4. In the TEST phase, a temporary table will be populated with the records before inserting them in the destination table.

[Answer – 2]

22. Where can a user's public ssh key be added on the Oracle Cloud Infrastructure Console in order to execute API calls?
  1. On the Autonomous Database Console.
  2. SSH keys are not required in Oracle Cloud Infrastructure.
  3. SSH keys cannot be added from console. They have to be added using REST APIs only.
  4. Navigate to Identity, select Users panel on the console and select "Add Public Key".

[Answer – 4]

23. Which statement is true in regards to database links?
  1. You can call PL/SQL procedures and functions using a database link.
  2. Connect from Autonomous Database to remote database using a database link.
  3. Connect to Autonomous Database from remote database using a database link.
  4. Create a database link from one Autonomous Database to another Autonomous Database instance.

[Answer – 3]

24. How can an Autonomous Database resource be provisioned without logging into the Oracle Cloud Infrastructure console?
  1. Using Database Configuration Assistant (DBCA) on the database server.
  2. It cannot be done.
  3. Connecting to the Cloud Infrastructure Command console via SSH wallet.
  4. Using the Oracle Cloud Infrastructure Command Line interface tool or REST API calls.

[Answer – 4]

25. Which Autonomous Database Cloud service ignores hints in SQL Statements by default?
  1. Autonomous Transaction Processing.
  2. Autonomous Data Warehouse.
  3. Neither service ignores hints by default.
  4. Both services ignore hints by default.

[Answer – 2]

Best wishes for the exam !!😊

NOTE: I tried my best to answer correctly, but if you see any discrepancies in any answer then let me know, I’ll try to rectify the same. Along with this, as I stated previously that due to a long list, it’s not feasible to share all questions over here. If required, please raise your concern through the comment box and I’ll share the same *.


* Conditions Apply

1 comment:

  1. These types of suggestions are very useful to me. You are providing good knowledge about oracle autonomous. I hope everyone will enjoy this article as much as me. Thank you for sharing this with us. oracle apps cloud training

    ReplyDelete